HASANOĞLAN KÖY ESNTİTÜSÜ VE DİĞER KÖY ENSTİTÜLERİNDE DAYAK



Bütün gece tavla nöbeti tutan HÜseyin Yılmaz, sabahleyin nöbetini bitirdikten sonra Seydisuyu'nun kıyısına gidip bir söğüdün altına yattı. Enstitüye yeni gelen sanat öğretmeni ordan geçiyordu. Hüseyin Yılmaz'ın toparlanıp kendisini selamlayacağı yerde yatmayı sürdümesine sinirlenip öğrenciyi uyandırdı:
"Niçin kalkıp beni selamlamadın?" 
"Uyuyordum, geldiğinizi görmedim."
Öğretmen: "Yalan sôyleme! Uyuyor numarası yaptın!" çat, bir tokat.
Öğrenci: "Haksız yere bana vurmayın. Bir daha vurursanız, size karşılık veririm!" "Şimdi de karşı geliyorsun!" deyip bir tane daha vurunca, öğrenci de ona vurdu.
Öğretmen yüzü gözü mor, müdüre geldi: "Bir öğrenci beni dôvdü. Gururum kırildı. Onu okuldan atmazsanız çeker giderim!"
Müdür öğrenciyi çağırıp sordu: "Öğretmenini niçin dövdün?" Öğrenci anlattı. Müdür öğretmeni oturttu: "Sen daha gençsin,
beni ağabeyin gibi dinle. Çocukların da gururu var. Yarin onlar bizim meslekdaşimiz olacak. Bir kusurları varsa eğitim yoluyla düzeltelim. Dövmek ters sonuç verir.''
Müdür üzgündü: "Öğrencilerin kusurlarnı düzelteceğiz, ama kusurlu öğretmenleri ne yapacağız? Geri gönderelim, Bakanlık daha iyisini mi yollasın? En iyisi bunlar. Demek öğretmenlerin de kusurunu düzelteceğiz!"
Genç meslekdaşına üç kitap adı verdi, bunları kitaplıktan alıp okumasını rica etti. "Seninle gene görüşelim, ama bu Enstitüde öğrenci dövdüğünü bir daha görmeyeceğim. Sade sen değil, kimse öğrenci dövmeyecek. Bunu bugün öğrencilere duyuracağım."
Toplantı için kampanayı çaldırdı. Öğrencilerin karşısına çıkıp olayı anlattı: "Bundan sonra bir öğretmen öğrenci döverse, öğrenci karşılık verebilir!" dedi. Böylece Çifteler'den dayak kalktı. Bunun yerine öğrenci yönetime katıldı.
Hüseyin Yılmaz'ı tokatlayan, buna karşılık ondan tokat yiyen öğretmen kendini yetiştirmeyi sürdürdü.
RAUF İNAN anılarından...
OLAY ÇİFTELER KÖY ENSTİTÜSÜNDE YAŞANMIŞTIR



Akif Tanrıkulu_1974 Hasanoğlan Mezunu
Fotoğraf: Hasanoğlan Köy Enstitüsünün kuruluşunda çalışan marangoz öğrenciler 1941