kepirtepe köy enstitüsü
Kepirtepe…
Kepirtepe Kırklareli’ nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan bir mevkinin adı. Burada bir okul var, şimdinin Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi eskinin Kepirtepe Köy Enstitüsü… Her zaman mezunu olduğum için kendimi şanslı hissettiğim okulum.
Bizim oralarda “Kepirli” olmak eskiden olduğu kadar olmasa da yine de prestijlidir hala. Hele bir de artık kendi dönemimde burada okuyup şimdi farklı şehirlerde öğretmenlik yapan arkadaşlarımın haberini aldıkça bir öğretmen için böyle köklü bir okuldan mezun olmanın şans olduğunu düşünüyorum. Tabi ki artık eski eğitim sisteminden çok farklı, klasik bir anadolu lisesi olmasına rağmen hala Trakyalı çocukları hayata, mesleğe hazırlayan bir kurum.
Köy Enstitüleri’ nin açılış sebebi sadece 7′ de 1′ i okuma yazma bilen ve %80′ ni köylerde yaşayan halka ulaşacak olan öğretmenleri, yine onların içinden gelen çocuklardan seçerek eğitmek ve tüm ülkedeki cehaleti aşmak. Bunun için tüm ülke çapında tam 21 Köy Enstitüsü kurulur.
Fikir babası Hasan Ali Yücel ile İsmail Hakkı Tonguç ise Köy Enstitüsü denilince akla gelen ilk isimlerdir aynı zamanda.
Güzel öğretmenler yetiştirmiştir tüm köy enstitüleri gibi Kepirtepe’ de. Sadece ders anlatan devlet memurları değil, fark yaratmak isteyen, önce öğrencilerinin sonra ülkesinin değişimine katkıda bulunmaya çalışan, mesleğine aşık öğretmenler yetiştirmiştir. Köylere giden, halka yol gösteren aydınlar yetiştirmiştir.
Artık devir değişti tabi ki, cehalet bu oranlarda olmasa da hala var ve insanların hala öğretmenlere ihtiyaç duyduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bununla birlikte öğretmenliğe değer verilmeyen, herkesin yapabileceği bir meslekmiş gibi davranılan bir ülke burası. Elinde üniversite diploması olan herkesin yapabileceği bir meslek zannediyoruz. Eğitime gönül vermemiş, belki de şartlardan dolayı soğumuş, aldığı maaşla geçim derdine düşmüş ve kendini mesleğe veremeyen öğretmenlerle geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz. Kısacası biz öğretmenlerimize, yetişmiş, eğitilmiş ve geleceğimizi inşa etmeye hazır güce, bu meslek mensuplarına değer vermiyoruz.
Köy Enstitüsü fikri dahi Türk Eğitim Sistemi için büyük bir adımdı. Üzerinden uzun yıllar geçti ve bizim hala eğitim sistemimiz için büyük adımlara ihtiyacımız var, ne kötü. Umarım Kepir Ana, daha önceden yaptığı gibi, küçük de olsa doğru adımlar atan eğitimciler yetiştirmeye devam edecektir…
Köy Enstitüleri ve Kepirtepe ile ilgili görseller ve daha fazlasına ulaşabileceğiniz adresler: